language

Upišite traženi pojam

Jabuke u šlafroku – pržene jabuke u košuljici od tankog tijesta

Za ovaj desert idealne su veće, kiselkaste i čvrste jabuke kojima će „šlafrok“ od tijesta dati posebnu hrskavost. Uživajte u ovom poznatom desertu.

Sastojci za 12 komada:

3-4 velike čvrste jabuke

30 ml soka od limuna

 

Za rijetko tijesto:

3 bjelanjka

3 žumanjka

50 g šećera

1 naribana korica limuna

25 ml suncokretovog ulja

200 ml suhog bijelog vina

240 g glatkog brašna

2 prstohvata soli

100 g glatkog brašna za paniranje

 

Za posipavanje:

40 g šećera

1 žličica cimeta u prahu

 

Također:

300 ml ulje za prženje

12 kuglica sladoleda od vanilije

tekuća čokolada

Priprema:

Jabukama izdubimo sredinu i ogulimo ih, narežemo ih na kolute debljine 1 cm, premjestimo u prikladnu posudu, posipamo ih s malo šećera, prelijemo limunovim sokom i stavimo na stranu. U zdjelu s bjelanjcima, dodamo šećer i izradimo čvrsti snijeg. U zasebnu zdjelu sa žumanjcima dodamo šećer, prstohvat soli, naribamo koricu limuna i ručnim mikserom izradimo sastojke. Zatim ulijemo limunov sok, bijelo vino i miksamo dalje. Potom postupno dodajemo brašno i miješamo lopaticom. Kad dobijemo jednoličnu smjesu dodamo snijeg od bjelanjaka i umiješamo ga. Narezane kolute jabuka osušimo papirnatim ručnikom, uvaljamo ih u brašno, zatim u dobivenu smjesu i stavimo peći u duboko ulje, s obje strane do zlatno smeđe boje. U prikladnoj zdjeli pomiješamo šećer i cimet u prahu, pržene kolute jabuka uvaljamo u dobivenu mješavinu, rasporedimo ih na tanjure, ukrasimo kuglicom sladoleda te tekućom čokoladom i još vruće poslužimo.