language

Upišite traženi pojam

Zapečene palačinke sa sirom

Palačinke su odlična stvar, potrebne sastojke skoro uvijek imamo kod kuće, a djeca ih naprosto obožavaju.

Izvrsna su namirnica za brzu pripremu iznenadnim gostima: "Idemo peći palačinke!". Zapečene palačinke sa sirom zahtijevaju malo više vremena i upotrebu pećnice, što će dati dodatnu notu ozbiljnosti koja se običnom tavicom jednostavno ne može postići, a vašim dragim gostima ovaj stari zagrebački recept ostati će dugo u sjećanju. Na vama je hoćete li im otkriti tajnu pripreme.

 

Sastojci za 6-8 osoba:

Za palačinke:

2 jaja

250 g brašna

200 ml mlijeka

100 ml mineralne vode

½ žličice šećera

1 prstohvat soli

 

Za nadjev:

4 jaja

120 g šećera

10 g vanilin šećera

½ naribane korice limuna

400 g svježeg sira

180 g kiselog vrhnja

50 g grožđica

30 ml ruma

40 g maslaca

 

Za preljev:

150 g kiselog vrhnja

1 žlica šećera

 

Također:

100 ml ulja za palačinke

Priprema:

U prikladnu zdjelu ulijemo mlijeko, dodamo dva jaja, sol, šećer i uz stalno miješanje pjenjačom postupno dodajemo brašno, ulijemo mineralnu vodu i izradimo jednoličnu smjesu. U tavu iznad vatre, na žlicu ugrijanog ulja, ulijemo toliko smjese za palačinke da prekrije dno tave i pečemo s obje strane do zlatno žute boje. Na isti način ispečemo ostale palačinke. U zasebnu posudu sa svježim kravljim sirom dodamo šećer, grožđice, maslac, četiri jaja, naribamo polovicu limunove kore i dobro izmiješamo sastojke. Pečene palačinke nadjenemo smjesom od sira i složimo ih po maslacem premazanom dnu vatrostalne posude, premažemo ih mješavinom kiselog vrhnja i šećera i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 195°C, 25 minuta. Pečene palačinke rasporedimo na tanjure, posipamo ih šećerom u prahu i poslužimo.