Šnenokle – snijeg od bjelanjaka na kremi od vanilije
Koliko ih god mi smatrali svojima, šnenokle (u Dalmaciji - paradižet), izvorno Schneenockerln, austrijski je recept koji se zbog svoje jednostavnosti u pripremi i bogatstvu u okusu proširio daleko od granica svoje domovine.
Njegova jednostavnost otvara mogućnost improvizacije, pa se šnenokle serviraju s keksima, posipaju čokoladom, dodaju im se voćni sirupi, a i pokoja kuglica sladoleda (koja se sasvim slučajno našla na stolu) sasvim će fino upotpuniti njihov jedinstven okus. Jedite ih hladne! Ako izdržite.
Sastojci za 6-8 osoba:
Za snijeg od bjelanjaka:
6 bjelanjaka
60 g šećera u prahu
Za kremu:
1 l mlijeka
6 žumanjka
150 g šećera
10 g vanilin šećera
½ limunovog soka
½ naribane korice limuna
25 g brašna
Za posipavanje:
50 g čokoladnih listića
Priprema:
U zdjelu stavimo 6 bjelanjaka i ručnim mikserom radimo snijeg. Zatim dodamo šećer u prahu i miksamo dalje dok ne dobijemo čvrsti snijeg. U zasebnu zdjelu stavimo 6 žumanjaka, dodamo šećer, vanilin šećer i ručnim mikserom izradimo smjesu. Potom ulijemo limunov sok, dodamo brašno i lopaticom miješamo sastojke dok ne dobijemo jednoličnu smjesu. U lonac iznad vatre ulijemo mlijeko i žlicom oblikujemo "nokle" od snijega te ih stavljamo u mlijeko. Kad mlijeko zavri "nokle" okrenemo i kuhamo još malo. Kuhane "nokle" premjestimo u prikladnu zdjelu, a u mlijeko u kojem su se kuhale ulijemo smjesu od žumanjaka i, stalno miješajući pjenjačom, ugrijemo ju. Dobivenu smjesu ulijemo u zdjelu s "noklama", posipamo čokoladnim mrvicama i poslužimo toplo ili hladno.