Palačinke u vajnšatou - palačinke s orasima u vinskoj pjenici
Da Vam netko kaže da su palačinke “vrsta tankog tijesta pripremljena od slatke smjese koja se peče na tavi” vjerojatno biste pomislili; pa svi znaju što su palačinke!
I bili biste u pravu, gotovo svaka kultura ima u svom gastronomskom repertoaru barem jednu vrstu palačinki. Ono što im je svima zajedničko je da se pripremaju od osnovnih namirnica kao što su jaja, brašno i voda ili mlijeko te da se peku na maloj količini masnoće. U ovom poznatom zagrebačkom receptu palačinke nadijevamo mješavinom mljevenih oraha i šećera te prelijemo finom kremom od jaja i vina tučenu na pari. U hladne zimske dane ne bi trebao izostati prstohvat cimeta za potpuni užitak u ovoj poznatoj zagrebačkoj slastici.
Sastojci za 10 palačinki:
Za palačinke:
2 jaja
250 g brašna
200 ml mlijeka
100 ml mineralne vode
½ žličice šećera
1 prstohvat soli
Za vajnšato (vinsku pjenu):
1 jaje
5 žumanjaka
90 g šećera u prahu
20 ml polusuhog bijelog vina
15 ml arome vanilije
Za nadjev:
120 g mljevenih oraha
70 g šećera
Za posipavanje:
1 žličica cimeta u prahu
Također:
100 ml ulja za prženje
Priprema:
U zdjelu ulijemo mlijeko, razbijemo dva jaja, dodamo sol, šećer i pjenjačom umutimo sastojke. Zatim stalno miješajući, postupno dodajemo brašno, ulijemo mineralnu vodu i izradimo jednolično tijesto za palačinke. U tavu iznad vatre, na žlicu ugrijanog ulja, ulijemo toliko tijesta da prekrije dno tave i pečemo ga s obje strane do zlatno žute boje dok ne utrošimo svo tijesto. U prikladnu posudu iznad pare dodamo 5 žumanjaka i jedno cijelo jaje, šećer u prahu i ručnim mikserom izmiksamo sastojke. Zatim ulijemo bijelo vino i aromu vanilije, i miksamo dalje dok ne dobijemo pjenastu smjesu. Pečene palačinke po želji nadjenemo mljevenim orasima i šećerom, savijemo ih, rasporedimo na tanjure, prelijemo toplim vajnšato-om (vinskom pjenicom), te posipamo cimetom u prahu i poslužimo.