language

Upišite traženi pojam

Kuhani štrukli sa sirom - jastučići od domaćeg tijesta punjeni svježim sirom

Pred nama je recept za poznate kuhane štrukle: bogatoga okusa, nadjevene smjesom od svježeg sira i prelivene krušnim mrvicama prženim na maslacu.

Kad kažemo štrukli, pomislimo na ono lagano slankasto, ponekad i zašećereno jelo. Pred nama je recept za poznate kuhane štrukle: bogatoga okusa, nadjevene smjesom od svježeg sira i prelivene krušnim mrvicama prženim na maslacu. Dodatak žličice šećera po vrhu privući će i one koji više vole slatku varijantu. Priprava je nešto zahtjevnija ali za poseban užitak se isplati uložiti malo truda i naučiti kako su to desetljećima radile naše bake.

 

Sastojci za 8-10 osoba:

Za tijesto:

500 g glatkoga brašna

1 jaje

50 ml ulja

2 prstohvata soli

200 ml mlake vode

 

Za nadjev:

750 g svježega sira

180 g kiselog vrhnja

3 jaja

2 prstohvata soli

 

Za preljev:

150 g maslaca

100 g krušnih mrvica

 

Za posipavanje:

100 g šećera

1 žličica cimeta u prahu

Priprema:

U posudu prosijamo glatko brašno, ulijemo ulje, mlaku vodu, razbijemo jaje, dodamo sol i prstima izmiješamo sastojke. Dobivenu smjesu premjestimo na pobrašnjenu radnu plohu i rukama umijesimo tijesto. Tijesto oblikujemo u kuglu, premažemo je uljem, stavimo na tanjur, prekrijemo prozirnom kuhinjskom folijom i ostavimo da odmara 30-ak minuta. Za to vrijeme u prikladnu posudu stavimo svježi sir, dodamo kiselo vrhnje, razbijemo tri jaja, dodamo sol i kuhačom izradimo sastojke. Na pobrašnjenom stolnjaku, izvaljamo tijesto te ga rukama tanko izvučemo. Zatim tijesto, na strani bližoj nama, nadjenemo nadjevom od sira te uz pomoć stolnjaka savijemo. Potom rubom tanjura prerežemo tijesto na odgovarajuće komade i stavimo ih kuhati u vrelu i posoljenu vodu 20-ak minuta. Za to vrijeme u zagrijanu tavu iznad vatre rastopimo maslac, dodamo krušne mrvice i pržimo ih do zlatno smeđe boje. Kuhane štrukle rasporedimo na tanjure, prelijemo ih prženim krušnim mrvicama, po želji posipamo šećerom i još vruće poslužimo.