language

Upišite traženi pojam

Cvečn knedle - okruglice sa šljivama

Da je jednostavnost majka genijalnosti, potvrđuje i ovaj predivni desert.

Tijesto od krumpira i brašna (poput tijesta za valjuške), svježe ili šljive iz kompota, prepržene krušne mrvice i sasvim malo cimeta. I što smo proizveli? Miris i okus djetinjstva. Nezaboravno zagrebačko jelo.

Sastojci za 20 knedli:

Za tijesto:

1 kg žutog krumpira

1 naribana korica limuna

1 prstohvat  soli

50 g šećera

50 g omekšanog maslaca

2 jaja

350 g glatkog brašna

 

Za nadjev:

80 g šećera

20 svježih šljiva (može iz staklenke)

 

Za preljev:

150 g maslaca

100 g krušnih mrvica

 

Za posipavanje:

100 g šećera

1 žličica cimeta u prahu

Priprema:

Cijele krumpire skuhamo, ohladimo ih pod vodom, ogulimo koru i protisnemo ih. Na protisnute krumpire naribamo koricu limuna, začinimo solju, dodamo šećer, maslac, razbijemo dva jaja, prosijamo brašno i sastojke rukama mijesimo na pobrašnjenoj dasci, dok ne dobijemo jednolično tijesto. Zatim tijesto izvaljamo na debljinu 1,5 cm i narežemo na kvadrate cca. 10 x 10 cm. Na svaki kvadrat tijesta stavimo žličicu šećera, jednu šljivu, kvadrate sa šljivama zatvorimo i oblikujemo knedle. U lonac s vrelom i posoljenom vodom dodamo knedle i kuhamo ih dok ne isplivaju na površinu. Za to vrijeme u tavi iznad vatre rastopimo maslac, dodamo krušne mrvice i pržimo ih, stalno miješajući, do zlatno smeđe boje te maknemo s vatre , a u posudu sa šećerom dodamo cimet u prahu i promiješamo sastojke. Kuhane knedle rasporedimo na tanjure, prelijemo ih prženim krušnim mrvicama, posipamo mješavinom šećera i cimeta  i odmah poslužimo.