language

Upišite traženi pojam

Filana paprika - svježa paprika punjena mljevenim mesom

Filana paprika je tradicionalno zagrebačko jelo, iako je možemo naći i kod mnogih naših susjeda: npr. Mađari kuhaju "Toltött paprika" (vjerojatno malo pikantnije jelo), Nijemci "Gefüllte Paprika" itd..

S našeg područja, tu je i dalmatinska verzija, nešto rjeđeg umaka i s dodatkom pancete. Na kraju krajeva, kakve god punjene paprike radili, uz ove zagrebačke najbolje će pasati topli pire krumpir.

 

Sastojci za 8 osoba:

8-10 kom svježih paprika babura

 

Za nadjev:

800 g mljevenog miješanog mesa                                                                                      

30 g riže dugog zrna

1 glavica luka

1 žlica sjeckanog peršina

2 režnja češnjaka

1 jaje

 

Za umak:

40 g sušene slanine

600 ml pasirane rajčice

600 ml povrtne juhe

1 žličica šećera

 

Također:

Sol i mljeveni crni papar

Priprema:                                                                                                                        

Svježim paprikama odrežemo dio s peteljkom i odstranimo im koštice. U posudu s mljevenim mesom dodamo rižu, sol i papar, sjeckani peršin, sjeckani luk, razbijemo jaje, protisnemo češnjak i dobro izmiješamo sastojke. Dobivenom smjesom nadjenemo očišćene paprike, rasporedimo ih po dnu lonca, dodamo komad slanine, ulijemo pasiranu rajčicu i povrtnu juhu, dodamo žličicu šećera i prstohvat soli, poklopimo i kuhamo sat i pol vremena na srednje jakoj vatri. Gotove punjene paprike premjestimo na tanjure, prelijemo ih umakom od kuhanja i poslužimo sa svježim pire krumpirom.