Pohani picek i rizi bizi - prženi pileći rasjek s rižom i graškom
Ah, pohani picek kak se jede u Zagrebu... Tako jednostavno, a tako ukusno!
Mnogi kažu da im je baš ovaj način pripremanja piletine najdraži, što uopće nije čudno. Sočno i mekano meso zarobljeno je u slanoj, hrskavoj korici... K tome i rizi bizi, njami!
Sastojci za 4-6 osoba:
Za pohanje:
1 kg pilećeg rasjeka za pohanje
100 g glatkog brašna
2 jaja
150 g krušnih mrvica
Za Rizi bizi:
100 g maslaca
200 g riže
100 g graška
Također:
500 ml ulja za prženje
Sol i mljeveni crni papar
Priprema:
Pileći rasjek posolimo, a jaja umutimo i začinimo ih solju i paprom. Zatim piletinu uvaljamo u brašno, u umućena jaja te u krušne mrvice i stavimo ju na stranu. U lonac iznad vatre stavimo maslac i pričekamo da se rastopi. Potom dodamo rižu i kratko ju pržimo, stalno miješajući, da upije masnoću. Rižu posolimo, dodamo grašak, ulijemo vodu i kuhamo na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući dok riža nije kuhana. Za to vrijeme u posudu iznad vatre, u duboku masnoću, stavimo panirane komade piletine i pržimo ih sa svih strana do zlatnožute boje. Gotovu piletinu i rizi bizi (rižu s graškom) rasporedimo na tanjure i još vruće poslužimo.