language

Upišite traženi pojam

Nadjevena purica s mlincima

Evo nam purice! Naravno nezaobilazne! Uz to još s domaćim mlincima, klasik je to koji nikad ne izlazi iz mode.

U najmanju ruku nekoliko puta godišnje za blagdane koje Zagrepčani toliko vole. A zašto je klasik? Pa zato što je odličnog okusa, naravno! Purica pripremljena na zagrebački način gotovo je simbol blagdana, smjestite je i Vi na svoj stol...

 

Sastojci za 8-10 osoba:

3-4 kg očišćene purice

 

Za nadjev:

2 velike žemlje

150 ml mlijeka

2 jaja

1 glavica sjeckanog luka

40 g omekšanog maslaca

150 g pureće jetre

1 žlica sjeckanog peršina

30 g svinjske masti

 

Za prilog:

300 g mlinaca

 

Također:

150 g mrkve

3 celerove stabljike

100 g korijena celera

1 glavica luka

Sol i mljeveni crni papar

 

Priprema:

Žemlje narežemo na komadiće, premjestimo ih u prikladnu posudu, prelijemo ih mlijekom, dodamo sjeckana jetrica, sjeckani peršin, sjeckani luk, maslac, razbijemo dva jaja, začinimo paprom i dobro izmiješamo sastojke. Očišćenu puricu izvana i iznutra, začinimo mješavinom soli i papra te ju nadjenemo pripremljenom smjesom od žemlje, jetrica i jaja. Dno posude za pečenje premažemo masti, prekrijemo narezanim povrćem, preko povrća položimo nadjevenu puricu, premažemo ju svinjskom masti, podlijemo vodom i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 220°C, dva i pol sata. Pred kraj pečenja  mlince na manje komade izlomimo u prikladnu posudu, posolimo ih, prelijemo vrelom vodom i ostavimo da odstoje nekoliko minuta kako bi omekšali. Pečenu puricu izvadimo na dasku za rezanje, a sok od pečenja procijedimo. Pečenu puricu narežemo na komade. Omekšane mlince ocijedimo, prelijemo sokom od pečenja i izmiješamo. Sve zajedno još vruće poslužimo s nadjevom od kruha i pureće jetre.