language

Upišite traženi pojam

Faširanci na zagrebački način s keljom - odresci od mljevenog mesa

Jeste li kad probali faširance na zagrebački način? Niste još? Pa što se čeka?

To je jelo koje će obožavati mlađi članovi Vaše obitelji, a vjerujte nam na riječ - i oni stariji će počistiti tanjure da im gotovo neće trebati pranje!

 

Sastojci za 4-6 osoba:

Za faširance:

2 velike žemlje

100 ml mlijeka

750 g mljevenog mesa

½ glavice luka

1 jaje

1 žlica sjeckanog peršina

100 g krušnih mrvica

 

Za kelj:

1 glavica mladog kelja

1 glavica ljubičastog luka

150 g mrkve

3 režnja češnjaka

150 g sušene slanine

200 g bijelog graha iz konzerve

 

Također:

300 ml ulja za prženje

Sol i mljeveni crni papar

Priprema:

Listove kelja narežemo na veće komade, a češnjak nasjeckamo. Žemlje narežemo na kockice, stavimo ih u zdjelu, malo ih posolimo, prelijemo mlijekom i ostavimo da omekšaju. Mljeveno meso stavimo u zasebnu zdjelu, dodamo mljeveni crni papar, malo soli, protisnemo češnjak, dodamo sjeckani luk, sjeckani peršin, jedno jaje te sve zajedno dobro izmiješamo. Dobivenu smjesu vlažnim dlanovima prvo oblikujemo u okruglice, a zatim u faširance koje uvaljamo u krušne mrvice. U visoki lonac ulijemo malo ulja, dodamo na kolutiće narezanu mrkvu i sjeckani ljubičasti luk, malo posolimo sastojke i pirjamo dok malo ne omekša. Potom dodamo bijeli grah iz konzerve, režnjeve češnjaka narezane na listiće, kelj i sušenu slaninu, te sve zajedno prelijemo vodom, poklopimo i kuhamo na laganoj vatri po prilici pola sata. Za to vrijeme u zasebnoj tavi ugrijemo ulje za prženje i faširance povremeno okrećući pržimo zlatno žute boje. Gotove faširance i kelj poslužimo još vruće.