language

Upišite traženi pojam

Ajngemahtes - pileća juha s povrćem i jetrenim žličnjacima

Na svijetu ima više od 2000 vrsta juha, a Zagreb ima svoj Ajngemahtes.

Nezaobilazna juha zagrebačke kuhinje koja odiše svježinom i bogatstvom okusa. Najbolja je ona bakina, a baka srećom još ima mnogo. Pripremite i Vi sami svoj Ajngemahtes i ne zaboravite pozvati baku, naravno da Vam čestita...

 

Sastojci za 4-6 osoba:

Za juhu:

500 g                    pilećeg mesa

1                             glavica    luka

200 g                    mrkve

100 g                    korijena peršina

200 g                    korabice

100 g                    korijena celera

150 g                    graška

1 žlica                   sjeckanog peršina

 

Za jetrene žličnjake:

2 kriške                bijelog kruha

100 ml                 mlijeka

100 g                    pilećih jetrica

50 g                       omekšanog maslaca

1/2 glavice          luka

1                              jaje

1 žlica                    sjeckanog peršina

60-80 g                glatkog brašna

 

Također:

Biljno ulje

Sol i mljeveni crni papar

Priprema:

Bijeli kruh narežemo na kockice, posolimo, ulijemo mlijeko i ostavimo da odstoji 30 minuta. Za to vrijeme na ugrijano ulje dodamo sjeckani luk, posolimo i kratko pržimo. Zatim dodamo piletinu narezanu na kockice i pržimo ju 2-3 minute. Potom dodamo kockice mrkvice, korijena celera i peršina te korabice i kratko pirjamo. Nakon 2-3 minute sastojke posolimo, ulijemo vodu i ostavimo da zavri. Kada sastojci prokuhaju, francuskom žlicom oberemo pjenu koja se je stvorila na površini i kuhamo 30-ak minuta.  Za  to vrijeme ocijedimo namočene kockice kruha, dodamo sjeckana jetrica, maslac, sjeckani luk, jaje, sjeckani peršin, začinimo solju  i paprom, dodamo brašno  te dobro izmiješamo sastojke. Od dobivene smjese  oblikujemo žličnjake i stavimo ih u juhu da se kuhaju 15-ak minuta. Po želji posipamo svježe sjeckanim peršinom i još vruće poslužimo.