Abšmalcane mahune - kuhane mahune s poprženim krušnim mrvicama
Manje je više! Upravo je tu čar ovog pomalo zaboravljenog recepta koji se ne bi posramio ni pred jednim sladokuscem.
Bogatstvo sljubljenih okusa dobiveno od nekoliko jednostavnih sastojaka rezultat je koji će i one najzahtjevnije ostaviti bez riječi. Pazite samo da su mahune mlade, svježe i široke bez konaca.
Sastojci za 4-6 osoba:
900 g svježih zelenih mahuna
150 g maslaca
100 ml maslinovog ulja
100 g sušene slanine
3 režnja češnjaka
100 g krušnih mrvica
Sol
Priprema:
Mahunama odrežemo krajeve i prepolovimo ih, a slaninu i češnjak narežemo na tanke listiće. U vrelu vodu dodamo mahune, posolimo ih i kuhamo i kuhamo ih 10-15 minuta. Za to vrijeme u tavi iznad vatre rastopimo maslac, ulijemo maslinovo ulje i kratko pržimo listiće slanine. Zatim dodamo narezan češnjak i pržimo 20-ak sekundi. Potom dodamo krušne mrvice i sve zajedno kratko pržimo stalno miješajući te maknemo s vatre. Kuhane mahune ocijedimo i premjestimo na tanjur za posluživanje, prelijemo ih prženom mješavinom slanine, češnjaka i krušnih mrvica, po želji posolimo i odmah poslužimo. Ili, u drugoj varijanti, mahune procijedimo i stavimo u tavu preko preprženih krušnih mrvica i slanine, izmiješamo i poslužimo.